Ηλιακός φούρνος παράγει πόσιμο νερό από θαλασσινό!
Η τεχνολογία δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη, αφού ορισμένες φορές τα απλούστερα υλικάκαι ιδέες φέρνουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Αυτή είναι η περίπτωση του Eliodomestico, το οποίο είναι ένας ηλιακός αποστακτήρας που φιλοδοξεί να διευκολύνει τη ζωή κατοίκων παράκτιων περιοχών όπου το θαλασσινό νερό αφθονεί αλλά το πόσιμο είναι δυσεύρετο.
Το Eliodomestico λειτουργεί ως ανεστραμμένος διηθητήρας καφέ (κοινώς καφετιέρα) που επιτυγχάνει την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού.
—Πώς λειτουργεί
Το νερό της θάλασσας τοποθετείται σε ένα δοχείο στην κορυφή του συστήματος.
Ο ήλιος θερμαίνει το θαλασσινό νερό και παράγει ατμό. Η πίεση που δημιουργείται οδηγεί τον ατμό στη μέση του συστήματος. Εκεί, το συμπυκνωμένος ατμός υγροποιείται και συλλέγεται στη βάση. Ο ηλιακός φούρνος μπορεί να παράξει πέντε λίτρα πόσιμου νερού ημερησίως.
Το κόστος κατασκευής του ηλιακού φούρνου ανέρχεται στα 50 δολάρια. Ο σχεδιαστής της τεχνολογίας, Γκαμπριέλε Ντιαμάντι, χρησιμοποίησε ψημένο πηλό (τερακότα) ωστόσο υποστηρίζει πως ο φούρνος μπορεί να φτιαχτεί από πληθώρα υλικών που υπάρχουν σε αφθονία στον τόπο κατασκευής.
Η δεξαμενή συλλογής του νερού είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να μεταφέρεται στο κεφάλι, όπως συμβαίνει στην υποσαχάρια Αφρική και άλλα μέρη του κόσμου.
Η τεχνολογία της διήθησης του νερού με τη βοήθεια του ήλιου δεν είναι άγνωστη στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αν και συναντάται σε μεγαλύτερες κλίμακες, όπως νοσοκομεία και μονάδες αφαλάτωσης.
Στόχος του Ντιαμάντι ήταν η ανάπτυξη ενός τεχνολογικού σχεδίου εύκολου στην υλοποίηση το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεμονωμένων οικογενειών.
—Solvatten
Αξίζει να σημειωθεί πως μια συσκευή καθαρισμού του νερού με τη βοήθεια του ήλιου είχε αναπτύξει η Σουηδή επιστήμονας Πέτρα Γουάντστρομ.
Η συσκευή που ακούει στο όνομα Solvatten (σσ Ηλιακό νερό) βασίζεται σε μια απλούστατη τεχνολογία: δέκα λίτρα νερού στις δύο δεξαμενές του, μερικές ώρες έκθεσης στον ήλιο και οι υπεριώδεις ακτίνες εξοντώνουν τους ανεπιθύμητους οργανισμούς καθιστώντας το νερό πόσιμο
http://www.econews.gr/2012/09/13/iliakos-fournos-nero/
http://xenofontasxp.blogspot.gr/2012/09/blog-post_15.html
Το σχέδιο «Ξένιος Ζευς»
Το προβλέπει ήδη ο νόμος. Ο νόμος 3907 του 2011 στο άρθρο 37 παρ. 5 αναφέρεται:
"Σε περίπτωση αδυναμίας των αρμόδιων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν με ίδιους πόρους ή μέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί, απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημόσιου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια, να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι τομείς απασχόλησης και οι περιοχές της Χώρας όπου μπορούν να ασχολούνται ως μισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση, το καθεστώς της ασφαλιστικής τους κάλυψης, οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και τα αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας εργασίας όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα."
Καταλαβαίνουμε τι έχουν νομοθετήσει; Ότι όποιον παράνομο μετανάστη έχουν συλλάβει και έχουν κλείσει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά έχουν αναβάλει – για οποιονδήποτε λόγο – την απέλασή του, μπορεί η κυβέρνηση να τον στείλει να δουλέψει ως μισθωτό οπουδήποτε στην χώρα.
του Μάκη Βραχιολίδη
Τι μπορείς να κάνεις αν σου κλέψουν το κινητό;
Για να μάθεις τον σειριακό αριθμό του κινητού σου (IMEI) σχημάτισε το *#06# στο κινητό σου, χωρίς να το καλέσεις και θα εμφανιστεί ένας αριθμός. Αυτός ο κωδικός είναι μοναδικός σε ολόκληρο τον κόσμο…
Σημείωσε τον αριθμό και κράτησέ τον σε ασφαλές μέρος. Αν σου κλέψουν το κινητό θα μπορείς να δώσεις τον αριθμό αυτό στον πάροχό σου και το κινητό σου θα μπλοκαριστέι οριστικά, ακόμη κι αν ο κλέφτης αλλάξει κάρτα SIM.
Είναι πιθανό να μην ξαναβρείς το κινητό σου. Με τον τρόπο όμως αυτό θα ξέρεις ότι σίγουρα κανείς δεν θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει ξανά. Αν οι άνθρωποι γνώριζαν την ύπαρξη αυτού του κωδικού, οι κλοπές των κινητών θα ήταν άχρηστες.
Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο είναι: 112.
• Μπορείς να σχηματίσεις και να καλέσεις τον αριθμό, ακόμη και αν το τηλέφωνό σου είναι μπλοκαρισμένο.
Κλείδωσες τα κλειδιά στο αυτοκίνητο και είσαι μακριά από το σπίτι, όπου βρίσκεται το δεύτερο κλειδί;
• Κάλεσε το σπίτι και ζήτα από κάποιον να πλησιάσει το δεύτερο κλειδί στο τηλέφωνο και να πατήσει το control, ενώ εσύ κρατάς το κινητό σου σε απόσταση 20εκ. από την πόρτα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο ξεκλειδώνει!
Δοκίμασέ το...
To κινητό σου είναι ξεφόρτιστο; Όλα τα κινητά έχουν μια ρεζέρβα φόρτισης. Σχηματίζοντας το *3370# η ρεζέρβα ενεργοποιείται αυτόματα δίνοντας περίπου 50 % πρόσθετη φόρτιση.
Ξαναφορτίζοντας το κινητό η ρεζέρβα ξαναγεμίζει για την επόμενη χρήση.
Go Greece!
www.greecevirtual.grΗ προϊστορία και η ιστορία του Τιμίου Σταυρού
Αθανάσιος Γιουσμάς (Πρεσβύτερος)
Πρόσωπα και πράγματα έχουν την ιστορία τους και γιατί όχι και την προϊστορία τους. Την ιστορία του και την προϊστορία του έχει και ο Τίμιος Σταυρός που η Μητέρα μας Εκκλησία τιμά την Παγκόσμια Ύψωσή Του στις 14 Σεπτεμβρίου.
Εμείς σε αυτό μας το άρθρο εδώ ας σταθούμε.
Στο δυτικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, έξω από τα τείχη και μέσα σε δασώδη όμορφη κοιλάδα, βρίσκεται η ονομαστή Μονή του Τιμίου Σταυρού.
Στο καμπαναριό της κυματίζει η γαλανόλευκη, λίγο πιο κάτω από το Κοινοβούλιο του Ισραήλ! Στο σημείο αυτό, κατά την παράδοση, είχε φυτευτεί το ξύλο του Σταυρού, της καταδίκης του Ιησού.
Ας παρακολουθήσουμε όμως, την όλη υπόθεση:
Ο ανιψιός του Αβραάμ, ο Λωτ, μετά την καταστροφή των Σοδόμων, κατέφυγε σε κάποιο σπήλαιο, αυτός και οι δύο του κόρες. Εκεί τον μέθυσαν οι θυγατέρες του «και εκοιμήθη μετ’ αυτών» (Γεν. 19, 34)! Σύμφωνα με μία συριακή παράδοση, ο Λωτ εξομολογήθηκε το αμάρτημά του στον πατριάρχη Αβραάμ και τον παρακάλεσε να προσευχηθεί στο Θεό να τον συγχωρήσει. Παρ’ όλο τούτο, καθημερινά δεν έπαυε να παρακαλεί το Θεό.
Κάποια ημέρα παρουσιάστηκε στο Λωτ ένας άγγελος και του έδωσε τρία ραβδιά το καθένα από ένα είδος δέντρου. Κέδρος, πεύκο και κυπαρίσσι. Με την εντολή να τα φυτέψει και να φέρνει καθημερινά νερό από τον Ιορδάνη να τα ποτίζει. Εάν βλαστήσουν του είπε, τότε αυτό θα σημαίνει πως ο Θεός δέχτηκε τη μετάνοιά σου, διαφορετικά θα είσαι κολασμένος για πάντα. Γεμάτος χαρά ο Λωτ, έκαμε όπως του υπέδειξε ο άγγελος.
Ενώ όμως επέστρεφε από τον Ιορδάνη με το νερό, συνάντησε το μισόκαλο διάβολο, που του φθόνησε τη μετάνοια, μεταμφιεσμένο σε φτωχό άνθρωπο και ο οποίος του ζήτησε να πιεί. Λίγο πιο πέρα συνάντησε και δεύτερο και τρίτο, μέχρι που εξαντλήθηκε το νερό. Αυτό έγινε αρκετές φορές κι ο Λωτ άρχισε να απελπίζεται, γιατί θα ξεραινόντουσαν τα τρία ραβδιά.
Τότε φάνηκε για δεύτερη φορά άγγελος Κυρίου και τον πληροφόρησε πως τα ραβδιά βλάστησαν και μεγαλώνουν χωρίς νερό. Έτσι βεβαιώθηκε πως ο Θεός δέχτηκε τη μετάνοιά του!
Σήμερα στο Μοναστήρι δείχνουν τον τόπο κάτω από μία Αγία Τράπεζα, όπου ο Λωτ φύτεψε το τρισύνθετο ξύλο από κέδρο, πεύκο και κυπαρίσσι.
Όταν ο βασιλιάς Σολομών είδε το παράξενο αυτό δέντρο διέταξε να το κόψουν, για να το χρησιμοποιήσει στην ανοικοδόμηση του Ναού. Όμως, σύμφωνα με την παράδοση, σε καμία χρήση δεν ταιρίαζε, γιατί άλλοτε μίκραινε κι άλλοτε μεγάλωνε. Έτσι το ονόμασαν ξύλο κατάρας κι έμενε για χρόνια αχρησιμοποίητο.
Αυτό το ξύλο αργότερα, κατ’ εντολή του αρχιερέα Καϊάφα, χρησιμοποίησαν οι άνομοι Εβραίοι για την κατασκευή του Σταυρού του Ιησού. Κι αυτό γιατί λόγω των αυξομειώσεών του, θα έκαμε το μαρτύριο του Ναζωραίου φρικτότερο! Έτσι από ξύλο της κατάρας, έγινε το ξύλο της ευλογίας…
Εμείς έκτοτε το Ξύλο του Σταυρού όχι απλώς το προσκυνάμε και το τιμούμε, αλλά το λατρεύουμε, το λιτανεύουμε, το ασπαζόμαστε… Έγινε για όλους μας το «ξύλο της ζωής», το «τρισμακάριστο και πανσεβάσμιο ξύλο», το «τρόπαιο» και το «όπλο» κατά των δαιμόνων. Αυτόν, τον πανάγιο του Χριστού Σταυρό, «αοράτως» περικυκλώνουν οι Ασώματες Δυνάμεις κι όλοι εμείς οι πιστοί σε Αυτόν καταφεύγουμε, γιατί αποτελεί «της οικουμένης φύλακα» και «της Εκκλησίας δόξα».
Για το λόγο αυτόν κατά το 325 μ.Χ. Τον αναζήτησε η βασιλομήτωρ και Αγία Ελένη στα Ιεροσόλυμα, όπου παρέμεινε «κεκρυμμένος» στα έγκατα της γης.
Για το λόγο αυτόν στη συνέχεια ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος Τον ύψωσε στον άμβωνα του Ναού και βλέποντάς Τον οι Χριστιανοί προσευχόμενοι έλεγαν και ξανάλεγαν το «Κύριε ελέησον». Κάτι που λέμε κι εμείς την ημέρα της Υψώσεως… Για το λόγο αυτόν ως σήμερα σχηματίζουμε το Σταυρό στο σώμα μας και με αυτόν τελεσιουργούμε τα Μυστήρια και λαμπρύνουμε τους Ναούς μας.
Ο Σταυρός του Χριστού αποτελεί για όλους μας την «ουρανομήκη κλίμακα», τη σκάλα δηλαδή εκείνη που μας οδηγεί από τη γη στον ουρανό και μας κάνει συγκατοίκους των αγγέλων…
Παραμένουμε πιστοί και αφοσιωμένοι σε Αυτόν!
http://www.agiazoni.gr/article.php?id=91555689225200867542
http://vatopaidi.wordpress.com/2012/09/14
Η προφητεία για τον ναό των Αγίων Αποστόλων και τον ευσεβή βασιλιά.
Επειδή η επιθυμία μας στο Έκτακτο Παράρτημα είναι να δούμε το θρυλικό ναό των Αγίων Αποστόλων να ανοικοδομείται κάποτε, ψάξαμε (συνεργάτες και αναγνώστες της διαδικτυακής αυτής προσπάθειας) τί έχουν πει και αν έχουν πει κάτι σχετικό οι Άγιοι της πίστης μας. Πραγματικά το αποτέλεσμα της έρευνας μάς εντυπωσίασε!
Υπενθυμίζω ότι ο ναός των Αγίων Αποστόλων χτίστηκε από τον Άγιο Κωνσταντίνο, τον πρώτο μας Αυτοκράτορα, και στη θέση του ο Ιουστινιανός και η Θεοδώρα έχτισαν μεγαλύτερο (σχεδόν όσο ο ναός της Αγίας Σοφίας). Οι εξερευνητικές αποστολές, που ο ίδιος ο πρώτος αυτοκράτορας έστελνε σε όλη την οικουμένη προς ανακάλυψη των ιερών λειψάνων των Αγίων Αποστόλων, απέφεραν την ανακάλυψη και μεταφορά τριών Αποστόλων στο μεγάλο ναό, που επιπλέον αποτελούσε το αυτοκρατορικό νεκροταφείο, καθώς και αυτό των πατριαρχών.
Κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ο ναός καταστράφηκε ολοκληρωτικά από φανατικούς δερβίσηδες, οι οποίοι με ρόπαλα και λοστούς κατέστρεφαν επί 14 ώρες το ναό. Αφού συνέθλιψαν τα ιερά λείψανα και τα οστά των αυτοκρατόρων, έριξαν τα υπολείμματα σε μια ασβεστοκάμινο.
Μέσα από το όραμα - προφητεία ενός μεγάλου Αγίου της Ορθοδοξίας μας, του Αγίου Ανδρέα του δια Χριστόν σαλού, μαθαίνουμε για ένα περίεργο και εκπληκτικό συμβάν, που εξελίσσεται στον τέταρτο λόφο της Επτάλοφης Πόλης, όπου σήμερα στη θέση του ναού βρίσκεται το μιαρό τζαμί του πορθητή.
Διαβάζουμε από το βίο του Αγίου Ανδρέα*:
(...) Γυρίζει τότε και βλέπει τον σταυρό να υψώνεται σαν με ολόχρυσα φτερά στη μέση της Πόλεως, εκπέμποντας φωτεινές ακτίνες.
Όταν χάθηκε από τα μάτια του, στάθηκε ο όσιος στη μέση της στοάς κοιτάζοντας προς το ναό των Αγίων Αποστόλων. Τον είδε όμως αλλαγμένο. Με εντολή του Θεού είχε γίνει πεντάτρουλλος σταυροειδής, μεγαλοπρεπής και στην ομορφιά ασυναγώνιστος. Στη μέση του ναού είδε τον Κύριο καθισμένο σε θρόνο, και γύρω Του να στέκονται Χερουβείμ και Σεραφείμ και όλη η στρατιά των επουρανίων δυνάμεων με φόβο και τρόμο. Άπλωσε τότε τα χέρια ο όσιος και φώναξε:
- "Μνήσθητί μου, Κύριε, εν τη Βασιλεία Σου".
Την ώρα εκείνη έπεσε σε έκσταση και προφήτευσε ότι θα ξανακτισθεί ο ναός από κάποιον ευσεβή βασιλιά, μεγαλύτερος και ωραιότερος, όπως ακριβώς τον είδε.
Γ.Θ : Αν ψάξετε το βίο του Αγίου Ανδρέα του δια Χριστόν σαλού, θα δείτε ότι έζησε επί αυτοκράτορος Λέοντος ΣΤ' του Σοφού. Η άποψη αυτή είναι η επικρατέστερη.
Παρόλα αυτά υπάρχει και η εκδοχή που υποστηρίζει ότι έζησε επί αυτοκράτορος Λέοντος Α' του Μακέλλη.
Η διχογνωμία αυτή έχει τεράστια σημασία, γιατί εάν ο Άγιος έζησε επί Λέοντος Α', τότε ο αναμενόμενος ευσεβής βασιλιάς, που θα ανοικοδομούσε το ναό των Αγίων Αποστόλων, είναι πιθανό να ήταν ο Ιουστινιανός.
Εάν όμως ο Άγιος έζησε στα χρόνια του Λέοντος ΣΤ' του Σοφού (μερικούς αιώνες μετά την ανοικοδόμηση του Ιουστινιανού), τότε αυτό σημαίνει ότι ο ευσεβής βασιλιάς, που θα ξανακτίσει το ναό, δεν έχει έρθει ακόμη.
Υπάρχουν πάντως επιστημονικές έρευνες, διδακτορικές διατριβές και κυρίως τα στοιχεία μέσα από τους συναξαριστές, που υποστηρίζουν ότι έζησε επί Λέοντος ΣΤ'.
Οι μόνες παρεμβάσεις, που έγιναν στον ναό μετά τη βασιλεία του Λέοντα ΣΤ' και πριν την ολική του καταστροφή, ήταν η προσθήκη αγάλματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ από τον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο και μια αναπαλαίωση από το Ανδρόνικο Β' Παλαιολόγο λίγο πριν την εγκατάλειψη και ερήμωσή του.
Επειδή δεν υπάρχουν σχέδια του ναού για το πως ακριβώς ήταν, ανακαλύψαμε τα σχέδια του πανομοιότυπου Βυζαντινού ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Έφεσο και σας τα παρουσιάζουμε με την ευχή κάποτε να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμησή του...
yiorgosthalassis.blogspot.com
*ΟΣΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ο διά Χριστόν σαλός, Ι.Μ. Παρακλήτου, σελ. 106
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου