Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

1ο Τεύχος: Περίοδος 1896-1950

συγγραφείς : Νίκος Νικολαΐδης, Νίκος Ζ.


ΣΕΛΙΔΑ 1

ΚΑΡΕ 1: (Πανοραμική άποψη από τη Λεωφόρο προς το λόφο του Αρδηττού)

Lettering: Το «Καλλιμάρμαρο» Παναθηναϊκό Στάδιο, ένα πραγματικό στολίδι της Αθήνας, έργο της αρχαιότητας που αναστηλώθηκε δαπάναις δαπάνης του ευεργέτη Αβέρωφ, λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους


ΚΑΡΕ 2: (ο

Καρυοθραύστης)

Lettering: Απέναντι του δεσπόζουν ο υπέροχος Καρυοθραύστης…


ΚΑΡΕ 3: (ο Δισκοβόλος του Μύρωνος)

Lettering: …και ο δισκοβόλος του Μύρωνος, δυο δημιουργίες που παραπέμπουν στην Κλασσική Ελλάδα.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΣΕΛΙΔΑ 2

ΚΑΡΕ 1: (Άποψη του γυμναστήριο δοσμένη από το δρόμο προς τα κάτω)

Lettering: Πολύ κοντά, κρυμμένο μέσα στα δένδρα του «Ζαππείου» υπάρχει ένα από τα παλαιότερα γυμναστήρια της πρωτεύουσας…



ΚΑΡΕ 2: (Πολύ κοντινή άποψη με επίκεντρο την επιγραφή-ονομασία του γυμναστηρίου «Ιωάννης Φωκιανός»)

Lettering: …αφιερωμένο στη μνήμη ενός ανθρώπου ο οποίος οραματίσθηκε κάτι σπουδαίο.



ΚΑΡΕ 3: (ο Φωκιανός διδάσκει γυμναστικές ασκήσεις –μακρινό, «θολό» πλάνο…)

Lettering: Ο Φωκιανός έδωσε πραγματική «μάχη» για την εισαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής στα ελληνικά σχολεία μια εποχή συντηρητισμού, όπως ήταν τα τέλη του 19ου αιώνα.



ΚΑΡΕ 4: (ο τάφος του Φωκιανού και ψηλά πάνω το Ολυμπιακό σήμα των 5 κύκλων με διακρινόμενες στο βάθος τις μορφές Βικέλλα δεξιά-Κουμπερτέν αριστερά-ντύσιμο εποχής)

Lettering: Τη χρονιά που «έφυγε», διοργανώθηκαν εδώ οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες των σύγχρονων καιρών, ύστερα από πρωτοβουλία του γάλλου Πιέρ Ντε Κουμπερτέν και του Έλληνα Δημήτριου Βικέλλα.


ΚΑΡΕ 5: (Αναπαράσταση του τερματισμού του Λούη από γκραβούρα εποχής-πανοραμικό πλάνο)

Lettering: Ο έλληνας Σπύρος Λούης, ένας γαλατάς από το Μαρούσι, δοξάστηκε στο «Μαραθώνιο δρόμο»!



ΣΕΛΙΔΑ 3

ΚΑΡΕ 1: (Αναπαράσταση γνωστής εικόνας ποδοσφαίρου στα λιβάδια της Αγγλίας από τα μέσα του 19ου αιώνα)

Lettering: Το σπορ είχε γεννηθεί στην Αγγλία προς τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά στην Ελλάδα άργησε πολύ να εμφανιστεί.

Με την ευκαιρία της 1ης Ολυμπιάδας (1896), η πλειονότητα των Ελλήνων φιλάθλων θα άκουγε για πρώτη φορά σχετικά με ένα καινούριο άθλημα, το οποίο είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Αγώνων. Το ονόμαζαν ποδόσφαιρο, ωστόσο καμία χώρα από τις συμμετέχουσες δεν έστειλε στην Αθήνα αντιπροσωπευτική ομάδα. Απλά, αυτό που έγινε ήταν να δοθούν μερικοί αγώνες επίδειξης.


ΚΑΡΕ 2: Η Ελληνική συμμετοχή


ΚΑΡΕ 3:

Στην αρχαιότητα παίζονταν ο επίσκυρος


ΣΕΛΙΔΑ 4

ΚΑΡΕ 1: (Ο Ανδρέας Βλαστός εικονίζεται στο γραφείο του να μεταφράζει κείμενα)

Lettering: Ένα χρόνο πριν (1895), ο ομογενής Ανδρέας Βλαστός είχε μεταφράσει τους κανόνες του αθλήματος, από τα αγγλικά στα ελληνικά.



ΚΑΡΕ 2: (Ο Ιωάννης Χρυσάφης, όρθιος, κρατάει με υπερηφάνεια ένα δερματόδετο τόμο, τον οποίο επιδεικνύει σε αθλητικούς παράγοντες, στο κέντρο μιας στολισμένης αίθουσας-Ντύσιμο εποχής)

Lettering: Και δυο χρόνια μετά (1898), ο ιδεολόγος πρωτογυμναστής Ιωάννης Χρυσάφης πρόσφερε την πρώτη επίσημη ολοκληρωμένη μετάφραση των ποδοσφαιρικών κανονισμών που μάλιστα τυπώθηκαν και σε ειδικό φυλλάδιο.

Ο Ιωάννης Χρυσάφης



ΚΑΡΕ 3: (Ο Παναγής Βρυώνης εικονίζεται να κατεβαίνει από αμαξοστοιχία. Δίπλα του, ένας υπηρέτης μεταφέρει τις αποσκευές. Κόσμος στο βάθος, επιβάτες και σιδηροδρομικοί υπάλληλοι)

Lettering: Την αυγή του εικοστού αιώνα (1903), ήρθε από την Ελβετία ο τερματοφύλακας της ποδοσφαιρικής ομάδας της Σερβέτ Γενεύης Παναγής Βρυώνης. Μαζί του, έφερε πολλές μπάλες ποδοσφαίρου αλλά και …σαμπρέλες!

ΚΑΡΕ 4 (Στο κέντρο μιας αλάνας, με φόντο στο βάθος την αραιοκατοικημένη πρωτεύουσα, ο Βρυώνης διδάσκει στους φίλους του το νέο άθλημα)

Lettering: Με μια παρέα φίλων του, αθλητών του Εθνικού Γ.Σ., «στρατοπέδευσαν» στα Ιλίσια και άρχισε να τους διδάσκει το σπορ.

***************************************************************************

ΣΕΛΙΔΑ 5

ΚΑΡΕ 1 : Οι αθλητές του Εθνικού ωστόσο, σύντομα επεδίωξαν να τους επιτραπεί η χρήση των εγκαταστάσεων του συλλόγου τους που βρίσκονταν (και εξακολουθούν έως σήμερα) απέναντι από το Ζάππειο, για να παίζουν ποδόσφαιρο.



ΚΑΡΕ 2 : Αυτό προκάλεσε εντάσεις και συνεχείς μικρό-καυγάδες με τους συναθλητές τους του στίβου που απεχθάνονταν το νέο άθλημα, διότι, όπως υποστήριζαν, τους δημιουργούσε προβλήματα στις προπονήσεις τους.



ΚΑΡΕ 3 : Οι συνεχείς προστριβές, οι ζημιές που προκαλούνταν από τις …κλωτσοπατινάδες (σπάσιμο τζαμιών κ.λ.π.) είχαν φέρει σε αδιέξοδο το διευθυντή του γυμναστηρίου.



ΚΑΡΕ 4 : Τελικά οι φίλοι του Βρυώνη αυτονομήθηκαν με τη δημιουργία του «Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Γουδί» (1906) και ο διευθυντής φέρεται να αναφώνησε με ανακούφιση: «Επιτέλους, ξεφορτωθήκαμε τα παλιόπαιδα!»



Σημείωση κάτω : Βέβαια, είχαν προηγηθεί αρκετές περιοχές -εκτός της τότε ελεύθερης Ελλάδας- που ήδη καλλιεργούσαν το άθλημα. Στη Θεσσαλονίκη υπήρχε η θρυλική «Ουνιόν Σπορτίβ», στελεχωμένη κυρίως από ξένους παίκτες. Στην Κωνσταντινούπολη ήκμαζαν ο «Ήφαιστος» και το «Πέρα Κλουμπ», ενώ στη Σμύρνη ο «Απόλλων Γ.Σ.» και ο «Πανιώνιος Γ.Σ.».



ΣΕΛΙΔΑ 6

ΚΑΡΕ 1 : Το 1906 διεξήχθησαν οι πρώτοι «Πανελλήνιοι» αγώνες ποδοσφαίρου, κάτι σαν …πρωτάθλημα. Τον τίτλο κατέκτησε ο Εθνικός Γ.Σ. που νίκησε με σκορ 3-0 τον Πανελλήνιο Γ.Σ.



Σημείωση : Στη «Μεσοολυμπιάδα» της Αθήνας (επισήμως «Διεθνείς Αγώνες της πόλεως των Αθηνών»), την ίδια χρονιά, εμφανίσθηκε η αποστολή της Δανίας με την ποδοσφαιρική της ομάδα. Εκπροσώπους «μεικτών» ομάδων -υποδούλων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία- έστειλαν οι πόλεις της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης («Όμιλος Φιλόμουσων»).



ΚΑΡΕ 2 : Ομάδα όμως, την πρώτη στα χρονικά με ελληνικά χρώματα, κατέβασε και η Αθήνα, που πρώτα νίκησε με 6-0 τη Θεσσαλονίκη στο ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου. Την ομάδα αποτελούσαν βασικά αθλητές στίβου. Ήσαν οι Δεκαβάλλας, Γ. Μερκούρης, Π. Μπότασης, Γερουτάκης, Γρ. Βρυώνης, Συριώτης, Καλαφάτης, Θ. Νικολαΐδης, Π. Βρυώνης (προπονητής), Κ. Μπότασης και Γεωργιάδης.



ΚΑΡΕ 3 : Έπειτα ηττήθηκε άδοξα από τους σκανδιναβούς με το βαρύτατο 9-0 (!) Μάλιστα όλα τα γκολ σημειώθηκαν στο πρώτο ημίχρονο και οι έλληνες παίκτες (προκειμένου να γλυτώσουν περαιτέρω διασυρμό) δεν εμφανίσθηκαν στην επανάληψη… Στη συνέχεια, η Αθήνα αποσύρθηκε από το τουρνουά. Φαίνεται πως η απογοήτευση από εκείνη τη συντριβή, λειτούργησε αποτρεπτικά.



Σημείωση : Κάτι οι πολιτικές εξελίξεις (επανάσταση στο Γουδί, ερχομός Ελευθέριου Βενιζέλου), κάτι οι μακροχρόνιες πολεμικές περιπέτειες της χώρας μας (Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-13, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-18) έφεραν πίσω τα αθλητικά μας πράγματα. Το σπορ του ποδοσφαίρου σχεδόν …ξεχάστηκε. Ωστόσο, σύντομα θα παρουσιαζόταν η ευκαιρία για τη συγκρότησης της πρώτης Εθνικής μας ομάδας.



ΚΑΡΕ 4 : Με την ευκαιρία των διασυμμαχικών αγώνων του Παρισιού (1919) όπου είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι νικήτριες χώρες του μεγάλου πολέμου, ταξίδεψαν στη γαλλική πρωτεύουσα οι Δ. Δεμερτζής, Λ. Πανουργιάς, Ησ. Ησαΐας, Κ. Δεμερτζής, Γ. Χατζηανδρέου, Γ. Καλαφάτης (προπονητής), Δ. Καστρίτσης, Αλ. Παπαθανασίου, Ι. Σταυρόπουλος, Ιωσ. Τερεζάκης, Γ. Βραχόπουλος, Ε. Κουρέντης, Βρ. Βρανόπουλος, Λ. Τραγάνος, Γ. Πρωτόπουλος, Σ. Κοτρώτσος, Β. Λιόντας και Π. Σαριδάκης. Επρόκειτο ουσιαστικά για μια «Εθνική» ομάδα Ενόπλων που είχε την τύχη να αγωνισθεί στο περίφημο στάδιο «Στρατηγός Τζον Γιόζεφ Πέρσινγκ» και να τη διαιτητεύσουν κορυφαίοι ευρωπαίοι ρέφερι της εποχής.

ΚΑΡΕ 5 : Τα αποτελέσματα που φέραμε ήταν νίκες επί της Σερβίας με 5-1 και της Ρουμανίας με 3-2 και ήττες από την Ιταλία (2-5) και τη γηπεδούχο Γαλλία με το εφιαλτικό 11-0!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΕΛΙΔΑ 7

ΚΑΡΕ 1 : Ωστόσο, το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας που αναγνωρίζει η FIBA και έχει καταγράψει στα αρχεία της είναι το ματς Σουηδία-Ελλάς 9-0 (ημίχρονο 6-0) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας, στις 28 Αυγούστου του 1920.

Στην ελληνική αποστολή μετείχαν και Σμυρνιοί ποδοσφαιριστές, καθώς η περιοχή της Ιωνίας είχε τότε καταληφθεί από τον ελληνικό στρατό και ενσωματωθεί (προσωρινά) στον εθνικό κορμό. Μετά από ένα ιδιαίτερα κοπιαστικό ταξίδι με ατμόπλοιο (Πειραιάς-Μασσαλία) αλλά...



ΚΑΡΕ 2 : και με τρένο (μέσω Παρισιού και Βρυξελλών), η ομάδα έφθασε στον προορισμό της, έπειτα από έξι ολόκληρες ημέρες! Βέβαια οι παίκτες «αποζημιώθηκαν», καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά θα αγωνίζονταν σε στάδιο με χλοοτάπητα, μια πρωτόγνωρη για αυτούς εμπειρία. Επιπλέον, οι διεθνείς μας εντυπωσιάσθηκαν και από τις εξαιρετικές αθλητικές υποδομές, που αντίκρισαν.



ΚΑΡΕ 3 : Όσον αφορά στο αγωνιστικό μέρος, η Ελλάδα δέχθηκε το πρώτο γκολ μόλις στο 4ο λεπτό, ενώ στο 31’ το σκορ ήταν ήδη 6-0 !



ΚΑΡΕ 4 : «Δήμιος» για την Εθνική μας αναδείχθηκε ο σπουδαίος γκολτζής Χέρμπερτ Κάρλσον που σκόραρε σε βάρος μας πέντε τέρματα.



ΚΑΡΕ 5 : Στα «ελαφρυντικά» της εκτεταμένης ήττας περιλαμβάνεται ο τραυματισμός και η αποχώρηση του Νίκου Καλούδη (της Πειραϊκής Ένωσης) στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης (δεν επιτρέπονταν αλλαγές)



Σημείωση : Οι υπόλοιποι που έπαιξαν ήταν οι Αντώνης Φωτιάδης (Πανιωνίου), Αγαμέμνων Γκίλης (Πανιωνίου), Δημήτριος Γιώτης (Απόλλωνα), Απόστολος Νικολαΐδης (Πανελληνίου Ποδοσφαιρικού Αθλητικού ομίλου-ΠΠΑΟ, ο μετέπειτα Παναθηναϊκός ΑΟ-ΠΑΟ), Χρήστος Πέππας (Πειραϊκής Ένωσης), Γιώργος Καλαφάτης (αρχηγός, ΠΠΑΟ), Γιάννης Ανδριανόπουλος (Πειραϊκής Ένωσης), Θεόδωρος Νικολαΐδης (ΠΣ Γουδίου), Γιώργος Χατζηανδρέου (Πειραϊκού Συνδέσμου) και Θεόδωρος Δημητρίου (Πανιωνίου). Αναπληρωματικοί ήταν οι Γιώργος Ανδριανόπουλος (Πειραϊκού Συνδέσμου- μετέπειτα Ολυμπιακός ΣΦΠ), Σωτήρης Δεσποτόπουλος (Πανιωνίου), Δημήτρης Δεμερτζής (ΠΠΑΟ), Ιωάννης Σταυρόπουλος (ΠΠΑΟ) και Βασίλης Σάμιος (Απόλλωνα). Μεγάλη απώλεια ήταν και η απουσία του πολυσύνθετου μέσου Λουκά Πανουργιά (ΠΠΑΟ), ο οποίος δυστυχώς τραυματίσθηκε σε προπόνηση της Εθνικής και έμεινε εκτός αποστολής.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΕΛΙΔΑ 8

ΚΑΡΕ 1 : Το 1926 ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) -με πρώτο της πρόεδρο τον Παναγή Βρυώνη- και αυτοδίκαια παραλαμβάνει τη σκυτάλη της ευθύνης του αθλήματος από τον ΣΕΓΑΣ.



ΚΑΡΕ 2 : Τρία χρόνια μετά, θα έλθει η ώρα για το πρώτο φιλικό ματς της Εθνικής Ελλάδας, με αντίπαλο τη β’ ομάδα της Ιταλίας, στο γήπεδο του ΠΑΟ, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ήταν το μεσημέρι της Κυριακής 7 Απριλίου του 1929, όταν 15.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στις εξέδρες, όπου βροντερό «παρών» έδωσε όλη η κοσμική Αθήνα. Το μόνο που φάνηκε να χαλάει την εορταστική εικόνα, ήταν ο πολύ δυνατός αέρας που φυσούσε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και τα σύννεφα σκόνης που ξεσήκωνε.



ΚΑΡΕ 3 : Εκλέκτορας της ομάδας μας ήταν ο Απόστολος Νικολαΐδης, που δέκα σχεδόν χρόνια μετά την εμπειρία της Αμβέρσας, επιστράτευσε την «αφρόκρεμα» του τότε ποδοσφαιρικού μας δυναμικού. Στο γήπεδο και μπροστά στον αρχοντάνθρωπο (κιλάκια, μεγάλο κούτελο, γαμψή μύτη, κολλητό μαύρο μαλλί) Ούγγρο διαιτητή Φραντζ-Ατίλα Καν παρουσιάσθηκαν από τη μία οι φινετσάτοι ιταλοί και από την άλλη οι έλληνες παίκτες: Ο τερματοφύλακας Γιώργος Γιάμαλης (της ΑΕΚ), ο Κώστας Φερλέμης (του Εθνικού), ο Χριστόφορος Βόγας (του Ηρακλή), ο Απόστολος Μεσσάρης (του ΠΑΟ), ο Στέφανος Κωνσταντινίδης (ΑΕΚ), ο Κώστας Ανδρίτσος (ΠΑΟ), ο (αρχηγός) Βασίλης Ανδριανόπουλος και τα αδέλφια του Ντίνος και Γιώργος (όλοι του Ολυμπιακού), ο Άγγελος Μεσσάρης (ΠΑΟ) και ο Αλβέρτος Ναμίας (Ηρακλή).



ΚΑΡΕ 4 : Τον αγώνα παρακολούθησε και η κόρη του ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, Έντα, η οποία συνοδευόταν από τους γερουσιαστές Κρέσπι και Αρλότα. Το κομψό μάλιστα ντύσιμό τους, είχε τραβήξει όλα σχεδόν τα βλέμματα πάνω τους, ενώ τα εγκωμιαστικά σχόλια έδιναν και έπαιρναν.



ΚΑΡΕ 5 : Βλέπετε, μπορεί στην εξέδρα να βρισκόταν η υψηλή κοινωνία, ωστόσο την πλειοψηφία των θεατών αποτελούσαν χιλιάδες φτωχαδάκια, που έβλεπαν καλοραμμένα κοστούμια και δικαιολογημένα τους …έτρεχαν τα σάλια!



ΣΕΛΙΔΑ 9

ΚΑΡΕ 1 : Το πρώτο μέρος της συνάντησης έκλεισε με την Ιταλία να προηγείται από το 35ο λεπτό, καθώς ο ΝΟ 9 Βολκ με κεφαλιά από κόρνερ του ΝΟ 8 Μπουσίνι είχε πετύχει να παραβιάσει την εστία του Γιάμαλη.



ΚΑΡΕ 2 : Με τη συμπλήρωση του πρώτου τέταρτου στην επανάληψη, ο ΝΟ 11 Ναμίας πήρε κοντινή πάσα-φάουλ του ΝΟ 10 Άγγελου Μεσσάρη



ΚΑΡΕ 3 : και με σέντρα-σουτ (βοηθούντος του ανέμου) ισοφάρισε (1-1). Ήταν το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο γκολ της Εθνικής μας!



ΚΑΡΕ 4 : Οι φίλαθλοι πανηγύρισαν έξαλλα την επιτυχία, αλλά η χαρά κράτησε μόλις πέντε λεπτά.



ΚΑΡΕ 5 : Στο 65’ πάλι ο ΝΟ 9 Βολκ με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή και στο 68’ ο ΝΟ 8 Μπουσίνι με βολέ από το ύψος του πέναλτι έγραψαν το 1-3.



ΚΑΡΕ 6 : Δέκα λεπτά πριν το τέλος (80’), ο ΝΟ 11 Τανσίνι με πλασέ από πάσα του ΝΟ 9 Βολκ ολοκλήρωσε το θρίαμβο της ιταλικής ομάδας.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΕΛΙΔΑ 10

ΚΑΡΕ 1 : Επόμενη επίσημη διοργάνωση για την Εθνική ομάδα ήταν το «Βαλκανικό Κύπελλο» που μόνο χάρις στην επιμονή του Αυστριακού παράγοντα (και γραμματέα της οργανωτικής επιτροπής του Κυπέλλου Κεντρικής Ευρώπης) Ούγκο Μάιλς, ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου του 1929. Στο συνέδριο του Βουκουρεστίου που είχε προηγηθεί το Μάιο της ίδιας χρονιάς, τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Κώστας Κωνσταντάρας. Η συγκεκριμένη διοργάνωση (στην οποία δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλες οι εθνικές ομάδες της χερσονήσου του Αίμου) θα κρατούσε σε εγρήγορση το ελληνικό ποδόσφαιρο του μεσοπολέμου και θα προετοίμαζε την κατάσταση για μερικά βήματα προόδου του, στο μέτρο του δυνατού.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΑΡΕ 2 : Στις 26 Ιανουαρίου του 1930, στο γήπεδο του ΠΑΟ, βρέθηκαν 20.000 αλαλάζοντες θεατές για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας.



ΚΑΡΕ 3 : Μάλιστα, πολύς κόσμος έμεινε εκτός γηπέδου (μεταξύ τους και αρκετές κοπέλες) και αναγκάσθηκαν να σκαρφαλώσουν σε δένδρα ή να ανηφορίσουν στο Λυκαβηττό, προκειμένου να παρακολουθήσουν το σπουδαίο αγώνα.

ΚΑΡΕ 4 : Ο τότε προπονητής μας, Τσέχος Γιαν Κοψίβα, παρέταξε τους Γιάμαλη, Φίλιππο Κουράντη (ΟΣΦΠ), Φερλέμη, Κωνσταντινίδη, Κώστα και Νικηφόρο Βικελίδη (Άρη), Νίκο Αγγελάκη (Άρη) και τα τέσσερα από τα πέντε αδέλφια Ανδριανόπουλου (τον αρχηγό Γιώργο και τους Ντίνο, Βασίλη και Λεωνίδα).



ΣΕΛΙΔΑ 11

ΚΑΡΕ 1 : Απέναντί τους είχαν μια ισχυρότατη αντίπαλο, που μάλιστα προηγήθηκε στο σκορ στο 40ο λεπτό με τον ΝΟ 10 Βουγιαντίνοβιτς, όμως κατάφεραν να επικρατήσουν. Το οφείλουν πρώτιστα στον δεξιό οπισθοφύλακα Κουράντη, ο οποίος σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις απέκρουσε επί της γραμμής της εστίας του «ωραίου» Γιάμαλη, που πραγματοποίησε εξίσου εκπληκτική εμφάνιση.



ΚΑΡΕ 2 : Στο 50ο λεπτό ο ΝΟ 7 Ντίνος βρήκε με σέντρα ακριβείας το ΝΟ 9 και αρχηγό Γιώργο Ανδριανόπουλο



ΚΑΡΕ 3 : που σούταρε εν κινήσει για το 1-1.



ΚΑΡΕ 4 : Τέσσερα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του ΝΟ 7 Ντίνου, ο οποίος ύστερα από ψηλοκρεμαστή πάσα του ΝΟ 10 Βασίλη που κρέμασε τον σέρβο τερματοφύλακα Μαξιμίλιαν Μίχελιτς,



ΚΑΡΕ 5 : πέτυχε με κεφαλιά (την πρώτη στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας) το τελικό 2-1.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΕΛΙΔΑ 12

ΚΑΡΕ 1 : Στις 25 Μαρτίου του 1930 η Ελλάδα αντιμετώπισε τη Ρουμανία, στο στάδιο «Φυσικής Αγωγής» του Βουκουρεστίου. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα έβρεχε καταρρακτωδώς με συνέπεια οι διεθνείς μας (που ουσιαστικά αντιμετώπιζαν επαγγελματίες οι οποίοι αμείβονταν πλουσιοπάροχα) να δυσκολεύονται πάρα πολύ στις κινήσεις τους. Το πρώτο τέρμα ήταν του ΝΟ 9 Ρούντολφ Βέντζερ από το 8’ (ατομική προσπάθεια και σουτ που νίκησε τον τερματοφύλακά μας Γιάμαλη).



ΚΑΡΕ 2 : Παρόλα αυτά ο ΝΟ 10 Βασίλης Ανδριανόπουλος (με σουτ στο 15ο λεπτό από κόρνερ του ΝΟ 7 Αγγελάκη και



ΚΑΡΕ 3 : κεφαλιά-πάσα του ΝΟ 9 Γιώργου Ανδριανόπουλου) ισοφάρισε. Το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 3-1 (34’ με πέναλτι Βέντζερ από χέρι ΝΟ 3 Κώστα Φερλέμη και 43΄του ΝΟ 4 αρχηγού Φογκλ με κεφαλιά από κόρνερ του ΝΟ 10 Μπάρμπου).



ΚΑΡΕ 4 : Αξιοσημείωτο ήταν πως ακριβώς με τη λήξη του πρώτου 45λεπτου η Εθνική μας κέρδισε το πρώτο πέναλτι στα χρονικά, όταν ο Μπούργκερ (ΝΟ 3) ανέτρεψε το Λεωνίδα Ανδριανόπουλο (ΝΟ 11).



ΚΑΡΕ 5 : Το κτύπησε ο ίδιος, αλλά έστειλε τη μπάλα πάνω στον αντίπαλο τερματοφύλακα Ίον Λαπουνσεάνου.



Σημείωση : Στην επανάληψη ο Ραφίνσκι (ΝΟ 5) με απευθείας φάουλ στο 57’ πέτυχε το 4-1 και από το 75’ έως το 80’ (σε ένα πραγματικά εφιαλτικό 5λεπτο) το αποτέλεσμα ανέβηκε στο 8-1 από τον Βέντζερ (προβολή σε σύγχυση της άμυνας στο 75’, πλασέ από πάσα του συμπαίκτη του ΝΟ 10 Μπάρμπου στο 76’ και με τον ίδιο τρόπο από πάσα του ΝΟ 7 Κόβατς στο επόμενο λεπτό) και τον ΝΟ 11 Ντομπάι στο 80’ που άντεξε σε βίαιη κεφαλιά του ΝΟ 2 Κουράντη (ήταν πέναλτι, αλλά ο γιουγκοσλάβος διαιτητής Γιόβαν Ρούζιτς άφησε πλεονέκτημα) , σηκώθηκε, τρίκλισε, πήρε τη μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα του εμβρόντητου Γιάμαλη. Μάλιστα, μετά το όγδοο τέρμα αναφέρεται ότι ο διαιτητής «προστάτεψε» τους παίκτες μας από μεγαλύτερο διασυρμό, διακόπτοντας συνεχώς το παιχνίδι και κάνοντας παρατηρήσεις, υποδείξεις κ.λ.π.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΕΛΙΔΑ 13

ΚΑΡΕ 1 : Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου του 1930 ήρθε για την ομάδα μας η εξιλέωση, έπειτα από τη συντριβή του Βουκουρεστίου. Εκείνη την ημέρα η Ελλάδα αντιμετώπισε μπροστά σε 10.000 θεατές στο γήπεδο του ΠΑΟ τη Βουλγαρία και θριάμβευσε με 6-1! Συμπτωματικά μάλιστα, το παιχνίδι διαιτήτευσε και πάλι ο Ρούζιτς. Το πρώτο γκολ έβαλε ο Αντώνης Μαρινάκης ήταν επίσης ο πρώτος που θα πετύχαινε πάνω από ένα γκολ σε αγώνα, συνολικά έβαλε τέσσερα [ στο 4’ με αριστερό μονοκόμματο σουτ από σέντρα του Αντώνη Μηγιάκη (ΝΟ 7, ΠΑΟ)] δείξε το.



ΚΑΡΕ 2 : ο Μεσσάρης πέτυχε το δεύτερο γκόλ στο 10’ με σουτ έπειτα από «1-2» με το Διομήδη Συμεωνίδη (ΝΟ 9, ΠΑΟ)



ΚΑΡΕ 3 : Το τρίτο στο 15΄με σουτ από συνδυασμό των Αργύρη Τζανή-Αργυριάδη (ΝΟ 11, του Άρη) και του Αντώνη Μαρινάκη «Τσολίνας».



ΚΑΡΕ 4 : Στα αξιοσημείωτα του ματς περιλαμβάνεται η συγκινητική προσπάθεια του Φίλιππου Κουράντη (ΝΟ 2, ΟΣΦΠ) που στο 34ο λεπτό συγκρούστηκε με τον Πέσεφ και αποχώρησαν αμφότεροι, για να επανέλθουν στην επανάληψη.



ΚΑΡΕ 5 : ο Αντώνης Μαρινάκης ήταν επίσης ο σκόρερ στο 50’ με κοντινή προβολή μετά από ασθενή απόκρουση του αντίπαλου γκολκίπερ Ντερμόνσκι σε βολίδα του Άγγελου Μεσσάρη (ΝΟ 8, του ΠΑΟ).

Τσολίνας



ΣΕΛΙΔΑ 14

ΚΑΡΕ 1 : Στο παιχνίδι αυτό διέπρεψε ο Αντώνης Μαρινάκης ή «Τσολίνας» (ΝΟ 10, του ΠΑΟ) που σημείωσε το πρώτο γκολ στην ιστορία της Εθνικής μας με κτύπημα φάουλ (στο 51ο λεπτό, γράφοντας το 5-0), ενώ



ΚΑΡΕ 2 : Μείωσε για τους Βουλγάρους ο αρχηγός τους Ασέν Πέσεφ (ΝΟ 10) στο 56’ ύστερα από θυελλώδη κάθοδο του ΝΟ 11 Πάντσεφ (5-1).



ΚΑΡΕ 3 : Όμως, στο 57’, ένα λεπτό μετά τη μείωση του σκορ, ο Κουράντης ξανακτύπησε στο πρόσωπο, τον πήραν τα αίματα και



ΚΑΡΕ 4 : σχεδόν χωρίς να βλέπει μετατέθηκε στη θέση του έξω δεξιά, παραμένοντας «συμβολικά» στην αναμέτρηση έως το τέλος.



ΚΑΡΕ 6 : γκολ έβαλε πάλι ο Αντώνης Μαρινάκης στο 60’ με σουτ από κάθετη μπαλιά του Μηγιάκη.



Σημείωση :

Οι υπόλοιποι που αγωνίσθηκαν ήταν οι Γιάμαλης (στο τέρμα), Ροβέρτος Μάλλιος Γκάλιτς (ΝΟ 3, της ΑΕΚ), Νικηφόρος Βικελίδης (ΝΟ 4, Άρη), Κώστας Μπαλντάσης (ΝΟ 5, ΠΑΟ), Σπύρος Υποφάντης (ΝΟ 6, ΠΑΟ).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι υποχρεώσεις της Εθνικής μας ομάδας στο πλαίσιο του πρώτου βαλκανικού κυπέλλου ολοκληρώθηκαν με τρεις ήττες, στις αναμετρήσεις Γιουγκοσλαβίας-Ελλάδας στο Βελιγράδι (15.3.1931, 4-1), Βουλγαρίας-Ελλάδας στη Σόφια (25.10.1931, 2-1) και Ελλάδας-Ρουμανίας 2-4 στο γήπεδο ΠΑΟ (29.11.1931). Τα επόμενα δυο χρόνια ακολούθησαν οι αγώνες του 2ου και 3ου Βαλκανικού Κυπέλλου (χωρίς κάτι αξιοπρόσεκτο από πλευράς μας)



ΣΕΛΙΔΑ 15

ΚΑΡΕ 1 : Tο Μάρτιο του 1934 η Εθνική κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση: Τη συμμετοχή της στον 7ο Ευρωπαϊκό όμιλο για τα προκριματικά του 2ου Παγκοσμίου Κυπέλλου! Μοναδικός μας αντίπαλος θα ήταν η πανίσχυρη Ιταλία του Βιτόριο Πότζο, σε δυο παιχνίδια, με το πρώτο να διεξάγεται στο στάδιο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου, την Κυριακή 25 Μαρτίου 1934, μπροστά σε 20.000 θεατές και τον Ελβετό διαιτητή Ρενέ Μερτσέτ.



Σημείωση : Προπονητής -και εκλέκτορας μαζί- της Ελλάδας ήταν ο Απόστολος Νικολαΐδης, που παρέταξε: Τερματοφύλακα τον Αχιλλέα Γραμματικόπουλο (του ΟΣΦΠ) και στην αμυντική γραμμή τους Άρη Χρυσαφόπουλο (ΟΣΦΠ), Φίλιππο Κουράντη (αρχηγό, ΟΣΦΠ), Νικηφόρο Βικελίδη (Άρη), Δανιήλ Δανελιάν (Άρη) και Γιάννη Χέλμη (Εθνικού). Την επιθετική πεντάδα αποτελούσαν οι Αντώνης Μηγιάκης (ΠΑΟ), Νίκος Αγγελάκης (Άρη), Γιάννης Βάζος (ΟΣΦΠ), Δημήτρης Μπαλντάσης (ΠΑΟ) και Λεωνίδας Ανδριανόπουλος (ΟΣΦΠ). Αναπληρωματικοί ήσαν οι Χρήστος Ρίμπας (τερματοφύλακας, ΑΕΚ), Αδαμάντιος Τριανταφύλλης (ΠΑΟ), Χριστόφορος Ράγγος (ΟΣΦΠ), Κώστας Γκίκας (Απόλλωνα Αθηνών) και Δημήτρης Ζουρντός (Εθνικού Πειραιώς).



ΚΑΡΕ 2 : έπειτα από εξαιρετική πάσα του ΝΟ 5 Λουϊζίτο Μόντι.



ΚΑΡΕ 3 : Οι ιταλοί προηγήθηκαν στο 40ο λεπτό με τέρμα που σημείωσε ο ΝΟ 7 Αμφιλότζιο Γκουαρίζι με βολέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής,



ΚΑΡΕ 4 : Στο 44’ ο ΝΟ 9 Τζουζέπε Μεάτσα με κοντινό σουτ από πάσα του ΝΟ 7 Γκουαρίζι σημείωσε το 2-0. Ακόμη δυο τέρματα (όλα για τη «σκουάντρα-ατζούρα») μπήκαν στην επανάληψη, από το ΝΟ 10 Τζιοβάνι Φεράρι με πλασέ στο 69’ μετά από ατομική προσπάθεια 40 μέτρων και πάλι



ΚΑΡΕ 5 : το ΝΟ 9 Μεάτσα στο 71ο λεπτό, το θεαματικότερο όλων: Σέντρα του ΝΟ 4 Μάριο Μοντεσάντο και ακροβατικό ημί-ψαλίδι εν-κινήσει στον αέρα (4-0).

ΣΕΛΙΔΑ 16

ΚΑΡΕ 1 : Πέντε λεπτά πριν το τέλος, συνδυάστηκαν άψογα οι Μπαλντάσης (ΝΟ 10), Λεωνίδας Ανδριανόπουλος (ΝΟ 11) και Βάζος (ΝΟ 9) και ο Βάζος «έσκασε» μια απίθανη επιτόπια ντρίπλα στο ΝΟ 5 Μόντι.



ΚΑΡΕ 2 : Ο τελευταίος τον ανέτρεψε μέσα στην περιοχή και



ΚΑΡΕ 3 : το πέναλτι που υποδείχτηκε εκτέλεσε ψηλά άουτ αριστερά ο ΝΟ 5 Δανελιάν, ξεγελώντας ωστόσο τον ιταλό γκολκίπερ Κάρλο Τσερεσόλι, που έπεσε προς την άλλη γωνία.

ΚΑΡΕ 4 : Το παιχνίδι ήταν αποθέωση του Αχιλλέα Γραμματικόπουλου που στην κυριολεξία έσωσε, με τις σπουδαίες επεμβάσεις του, την Εθνική από μεγαλύτερη συντριβή. Μάλιστα μετά τη λήξη, ο Βιτόριο Πότσο του πρότεινε να μεταγραφεί στην Ιταλία, κάτι που ο έλληνας τερματοφύλακας αρνήθηκε κατηγορηματικά. Έπεσαν πάνω οι συμπαίκτες του και του άλλαξαν την απόφαση τελικά. Του θύμισαν την Ακρόπολη, την ρετσίνα, τα όμορφα Ελληνικά κορίτσια. Υπέκυψε στο Ελληνικό φιλότιμο και γύρισε στον Περαία. Το σκορ τελικά ήταν 4-0

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σημείωση : Έντονη φημολογία επικράτησε για τους λόγους που οδήγησαν στη μη πραγματοποίηση του αγώνα ρεβάνς. Υπήρξαν κατά καιρούς υπόνοιες ακόμη και για δωροδοκία των παραγόντων της ΕΠΟ από τους Ιταλούς, που δεν επιθυμούσαν να ταλαιπωρηθούν οι ποδοσφαιριστές τους λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ, το οποίο και τελικά κατέκτησε η «σκουάντρα-Ατζούρα». Βέβαια, η ιταλική αθλητική δημοσιογραφία έκανε λόγο για παραίτηση των ελλήνων, από το φόβο νέου διασυρμού. Τίποτε φυσικά, δεν αποδείχτηκε, και η ιστορία κατέγραψε σαν «κολοβή» αυτή την πρώτη ελληνική συμμετοχή σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.



ΣΕΛΙΔΑ 17

ΚΑΡΕ 1 : Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου του 1934, η Ελλάδα υποδέχτηκε (πάντα στο γήπεδο του ΠΑΟ) τη Γιουγκοσλαβία για την πρώτη αγωνιστική του 4ου βαλκανικού κυπέλλου και θριάμβευσε αναπάντεχα με 2-1, ενώπιον 20.000 θεατών. Στο 12ο μόλις λεπτό ο αρχηγός των φιλοξενουμένων (ΝΟ 9) Μπρανίσλαβ Σέκουλιτς με απευθείας φάουλ δέκα μέτρα έξω από την περιοχή και πλάγια σκόραρε (0-1), νικώντας τον τερματοφύλακά μας Χρήστο Ρίμπα.



ΚΑΡΕ 2 : έπειτα από κατεβασιά 40 μέτρων



ΚΑΡΕ 3 : Στο 38’ ο ΝΟ 8 της δικής μας ομάδας Γιάννης Βάζος με σουτ βολέ από 25 μέτρα ισοφάρισε.



ΚΑΡΕ 4 : Στο 67’ ο ΝΟ 7 Αντώνης Μηγιάκης κέρδισε από τα δεξιά κόρνερ. Το εκτέλεσε και











Αντώνης Μηγιάκης



ΚΑΡΕ 5 : ο αρχηγός (ΝΟ 11) Λεωνίδας Ανδριανόπουλος, με κεφαλιά, χάρισε τη νίκη στην Ελλάδα.



ΚΑΡΕ 6 : Μετά τη λήξη, έκπληκτοι οι Γιουγκοσλάβοι δημοσιογράφοι τηλεφωνούσαν από το Βελιγράδι και αναζητούσαν τους απεσταλμένους τους για να πεισθούν ότι όντως η ομάδα τους είχε ηττηθεί!...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΣΕΛΙΔΑ 18

ΚΑΡΕ 1 : Την Πρωτοχρονιά του 1935 η Ελλάδα φιλοξένησε τη Βουλγαρία μπροστά σε 10.000 κόσμο. Το παιχνίδι κυλούσε με προκατάληψη σε βάρος του Γιουγκοσλάβου διαιτητή Μπόρα Βασίλιεβιτς, το πρώτο τέρμα ήταν του ΝΟ 7 Αγγέλοφ με σουτ εν κινήσει από πάσα του ΝΟ 11 Πάντσεφ στο 42ο λεπτό



ΚΑΡΕ 2 : η απάντηση της Ελλάδας ήρθε από το ΝΟ 8 Γιάννη Βάζο με κοντινό σουτ από σέντρα του ΝΟ 7 Μηγιάκη στο 51’ (1-1)



ΚΑΡΕ 3 : στο επόμενο λεπτό ζητήθηκε πέναλτι υπέρ μας που δεν δόθηκε. Τότε, πολλοί θεατές άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν έντονα και μάλιστα αρκετοί επιχείρησαν να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο και να επιτεθούν στο διαιτητή. Το παιχνίδι διακόπηκε για 10 λεπτά, χωρίς περαιτέρω συνέπειες.



ΚΑΡΕ 4 : Από τον εκνευρισμό που επικράτησε στη συνέχεια ευνοήθηκαν οι Γιουγκοσλάβοι, που κατάφεραν να κερδίσουν το ματς εννιά λεπτά πριν το τέλος (81’). Ο Πάντσεφ, εκμεταλλεύτηκε μια σύγχυση στην άμυνά μας και πλάσαρε από κοντά, αιφνιδιάζοντας τον Αχιλλέα Γραμματικόπουλο.

Ήταν ο πρώτος επεισοδιακός αγώνας της Εθνικής μας ομάδας στα χρονικά.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΣΕΛΙΔΑ 19

ΚΑΡΕ 1 : Φθάνουμε στον Ιανουάριο του 1938. Η Εθνική ομάδα λαμβάνει μέρος στον 5ο προκριματικό όμιλο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του ίδιου έτους , με αντιπάλους την Παλαιστίνη και τη σπουδαία Ουγγαρία. Στις 2 Ιανουαρίου η Ελλάδα αντιμετώπισε στο «Νέο Στάδιο» του Τελ-Αβίβ τη γηπεδούχο Παλαιστίνη, σε ένα ματς που διαιτήτευσε ο σπουδαίος Αιγύπτιος διαιτητής Γιουσούφ Μοχάμεντ, από τους κορυφαίους της προπολεμικής εποχής. Ο νέος προπονητής της Εθνικής μας Κώστας Νεγρεπόντης παρέταξε στο γήπεδο μια ισχυρή 11άδα που σημείωσε την πρώτη εκτός έδρας επιτυχία στα χρονικά σε προκριματικά Π.Κ. με σκορ 3-1 (ημίχρονο 2-1).



ΚΑΡΕ 2 : Ανυπέρβλητος στο παιχνίδι εκείνο ήταν ο ΝΟ 7 αρχηγός Αντώνης Μηγιάκης, ο οποίος πέτυχε το τρίτο γκολ στο 73ο λεπτό έπειτα από ταχύτατη κάθοδό του απ’ τα δεξιά και ισχυρό σουτ από πλάγια θέση.



ΚΑΡΕ 3 : Τα άλλα δυο γκολ είχε σκοράρει ο σπουδαίος Κλεάνθης Βικελίδης (ΝΟ 9) , το πρώτο στο 15’ με σουτ ύστερα από κούρσα 30 μέτρων και



ΚΑΡΕ 4 : το δεύτερο στο 30’ με σουτ βολέ από σέντρα-πάσα του Μηγιάκη.



ΚΑΡΕ 5 : Οι Παλαιστίνιοι μείωσαν πριν τη λήξη του α’ μέρους (36’) με τον ΝΟ 8 Στερν (κοντινό πλασέ) σε μια σύγχυση μπροστά στην εστία του τερματοφύλακά μας Σπύρου Σκλαβούνου (ΠΑΟ).



Σημείωση : Χρησιμοποιήθηκαν ακόμη οι Γιώργος Γάσπαρης (ΝΟ 2, ΑΕΚ), Γιώργος Παπαδόπουλος (ΝΟ 3, ΑΕΚ), Τάσος Κρητικός (ΝΟ 4, ΠΑΟ), Αντώνης Κασιμάτης (ΝΟ 5, ΟΣΦΠ), Κώστας Γκίκας (ΝΟ 6, Απόλλων), Δημήτρης Μπαλντάσης (ΝΟ 8, ΠΑΟ), Κλεάνθης Μαρόπουλος (ΝΟ 10, ΑΕΚ) και Θεολόγος Συμεωνίδης (ΝΟ 11, ΟΣΦΠ).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΕΛΙΔΑ 20



ΚΑΡΕ 1 : Ένα μήνα μετά, στις 20 Φεβρουαρίου του 1938, δόθηκε ο επαναληπτικός αγώνας στο γήπεδο του ΠΑΟ. Οι 12.000 θεατές περίμεναν μια εύκολη επικράτηση, ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Στο 15ο λεπτό, ο τερματοφύλακας της Εθνικής μας Σκλαβούνος επιχείρησε μια έξοδο αυτοθυσίας πέφτοντας στα πόδια του έξω αριστερά των Παλαιστινίων (ΝΟ 11) Νατάν Πενζ, ο οποίος ήταν έτοιμος να σκοράρει.



ΚΑΡΕ 2 : Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματισθεί ο έλληνας γκολκίπερ και να αποχωρήσει, παραχωρώντας τη θέση του στο Νίκο Σωτηριάδη (του ΠΑΟΚ).

Τότε, ο προπονητής Νεγρεπόντης αναγκάσθηκε να προβεί σε εσωτερικές αλλαγές (οπισθοχώρησαν ο ΝΟ 8 Σπύρος Δεπούντης του ΟΣΦΠ και ο ΝΟ 10 Κλεάνθης Μαρόπουλος της ΑΕΚ), προσπαθώντας να διαφυλάξει τουλάχιστο την ισοπαλία, καθώς και με αυτήν, η Ελλάδα έπαιρνε την πρόκριση για τον επόμενο αγώνα των προκριματικών.



ΚΑΡΕ 3 : Το ματς κύλησε με έκδηλο άγχος έως ότου στο 88ο λεπτό ο ΝΟ 7 Μηγιάκης εκτέλεσε φάουλ με «μελέ» στην περιοχή των φιλοξενουμένων,



ΚΑΡΕ 4 : όπου ο ΝΟ 9 Κλεάνθης Βικελίδης με στριφτό έξοχο σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το τελικό 1-0, σκορπώντας ανακούφιση στις εξέδρες!



ΚΑΡΕ 5 : (δείξε το γήπεδο)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΕΛΙΔΑ 21

ΚΑΡΕ 1 : Την Παρασκευή 25 Μαρτίου του 1938, η Εθνική ταξίδεψε στην ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη για το πρώτο παιχνίδι κόντρα στους μαγιάρους που προπονούσε ο Κάρολι Ντιέτζ. Η αποστολή μας είχε νέο τεχνικό τον άγγλο Τζο Μπάγκετ και παρά την ταλαιπωρία της μετάβασης με το σιδηρόδρομο, στις τάξεις της επικρατούσε μια ανεξήγητη αισιοδοξία



ΚΑΡΕ 2 : κάτι που συμμερίζονταν και οι Έλληνες δημοσιογράφοι με πηχαίους τίτλους στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων.



Σημείωση : παρατάχθηκαν οι Σκλαβούνος, Νίκος Κανσολάκης-Κουσουλάκης Τσαγανιάς (Ηρακλή), Γιώργος Παπαδόπουλος (ΑΕΚ), Κίμων Δεληγιάννης (Απόλλωνα), Σπύρος Κοντούλης (ΑΕΚ), Κώστας Γκίκας (Απόλλωνα), Μηγιάκης (αρχηγός, στην τελευταία του εμφάνιση με την Εθνική), Μαρόπουλος, Κλ. Βικελίδης, Ελευθέριος Μάκρας (του Αστέρα Αθηνών-Γκύζη, γνωστότατος ως Λευτέρης Μακρής) και Κώστας Χριστοδούλου της ΑΕΚ.



ΚΑΡΕ 3 : Απέναντί τους βρίσκονταν έντεκα υπεράσσοι της εποχής, όλοι τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και πρωταγωνιστές της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας που ακολούθησε, όπου μάλιστα κατέκτησαν τη δεύτερη θέση, χάνοντας από την Ιταλία με 4-2. Στον αντίποδα, οι ερασιτέχνες έλληνες ήταν σκληρά εργαζόμενοι, που με πολλές στερήσεις εξασφάλιζαν τα προς το ζειν, προσπαθώντας παράλληλα να διακριθούν και στον αθλητισμό. Μπροστά σε 18.000 θεατές και στον ιδιαίτερα βαρύ από τη συνεχή βροχόπτωση αγωνιστικό χώρο του γηπέδου «Ουγγάρια», Δεκαπέντε μόλις λεπτά άντεξε η Εθνική μας ομάδα και στη συνέχεια κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να έχει δεχτεί στο πρώτο ημίχρονο ήδη επτά (!) τέρματα από τους περίφημους Γκιούλα Ζένγκελερ (ΝΟ 10) στο 15’ με κοντινό βολέ, στο 23’ με πέναλτι από χέρι αμυντικού μας και στο 25’ με κεφαλιά, Πολ Τίτκος (ΝΟ 11) στο 18’ με σουτ από πολύ πλάγια θέση, Γιένο Βίντσε (ΝΟ 8) με κεφαλιά στο 26’ και Γιόζεφ Νέμες (ΝΟ 9) με δυο κοντινά σουτ στο 34ο και στο 40ο λεπτό.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν εξίσου καταιγιστικό αφού παρά την εκπληκτική εμφάνιση του τερματοφύλακα Σκλαβούνου (ο οποίος αναφέρεται πως δέχτηκε προς την εστία του σχεδόν 100 σουτ!!!) οι Ούγγροι (που «πετούσαν» πάνω στη λάσπη) σημείωσαν ακόμη τέσσερα γκολ εις βάρος μας: Πάλι από το Νέμες στο 52’ με μακρινό βολέ, τον Ζένγκελερ στο 65’ με κοντινό πλασέ και στο 81’ με ξερό-δυνατό σουτ πάνω στην κίνηση από πολύ μακριά και τον Τίτκος με αστραπιαίο βολέ από το σημείο του πέναλτι μετά από σύγχυση στο 75ο λεπτό.



ΚΑΡΕ 4 : Χρειάσθηκε να φτάσουμε σχεδόν στη λήξη (89’), όταν η Εθνική μας πέτυχε το «γκολ της τιμής»: Ο ΝΟ 10 Μάκρας δέχθηκε στο στήθος του τη μπάλα μετά από έξοδο με γροθιά του αντίπαλου γκολκίπερ Γιόζεφ Χάντα σε δυνατή σέντρα από τα αριστερά του ΝΟ 9 Κλεάνθη Βικελίδη.



ΚΑΡΕ 5 : Ο Μάκρας -και ενώ ο Χάντα επιχειρεί νέα έξοδο- «σκάβει» ψηλοκρεμαστά τη μπάλα, την περνάει έτσι από πάνω του και τη στέλνει αργά να περάσει τη γραμμή, παρά την απέλπιδα προσπάθεια του ΝΟ 2 Λάγιος Κόρανι να την διώξει. (τελικό σκορ 11-1, η βαρύτερη ήττα στην ιστορία της Εθνικής μας ομάδας)



Σημείωση : Κορυφαίος πλην του Σκλαβούνου στο ματς ήταν και ο αριστερός μας οπισθοφύλακας Γιώργος Παπαδόπουλος. Επιστρέφοντας η Ελλάδα, έδωσε στην πόλη Σέγκετ φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο τη μεικτή Νότιας Ουγγαρίας, επικρατώντας με 2-1, χάρις σε τέρματα των Χριστοδούλου (ΝΟ 11) και Βικελίδη (ΝΟ 9).

Η ΕΠΟ αποφάσισε να μη δοθεί ο επαναληπτικός στην Αθήνα, για ευνόητους λόγους…

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΕΛΙΔΑ 22

Ακολούθησαν τα πολύ δύσκολα χρόνια του πολέμου, της κατοχής και του εμφύλιου σπαραγμού, κατά τα οποία η ποδοσφαιρική δραστηριότητα, τουλάχιστο σε επίπεδο Εθνικής Ομάδας εξαφανίσθηκε. Επιπροσθέτως, το ελληνικό ποδόσφαιρο θρήνησε την απώλεια τριών επίλεκτων μελών του, καθώς



ΚΑΡΕ 1 : ο Δημήτρης Πιερράκος (του ΠΑΟ) και ο Νίκος Σωτηριάδης (του ΠΑΟΚ) άφησαν την τελευταία τους πνοή στα αλβανικά βουνά και ο



ΚΑΡΕ 2 : Σπύρος Κοντούλης της ΑΕΚ δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να ξεφύγει πηδώντας από το καμιόνι που μετέφερε Έλληνες πατριώτες (για εκτέλεση στο σκοπευτήριο της Καισαριανής μετά το μπλόκο της Νίκαιας), στην περιοχή του Μετς, ακριβώς πάνω από το γυμναστήριο του Εθνικού Αθηνών.



Κ

ΚΑΡΕ 3 : Στα μέσα του 1945, λίγους μήνες μετά την Απελευθέρωση, η ΕΠΟ αποφάσισε να δημιουργήσει την πρώτη μεταπολεμική Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου. Το δύσκολο έργο ανέλαβαν οι Νίκος Κατράντζος (εκλέκτορας), Τζο Μπάγκετ (τεχνικός σύμβουλος) και Κώστας Νεγρεπόντης (προπονητής), οι οποίοι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους



ΣΗΜΕΊΩΣΗ : παρουσίασαν ένα βασικό κορμό, αποτελούμενο από τους τερματοφύλακες Μιχάλη Δελαβίνια (της ΑΕΚ) και Γιώργο Γκότση (Απόλλωνα Αθηνών) και τους Ανδρέα Μουράτη (ΟΣΦΠ), Νίκο Τσαγανιά (Ηρακλή), Γιώργο Σίμο (ή «Μάγειρα») της ΑΕΚ, Γιάννη Χέλμη (ΟΣΦΠ), Γιώργο Βαγιακάκο (ΟΣΦΠ), Τρύφωνα Τζανετή (ΑΕΚ), Νίκο Γιακουμάκη (Εθνικού Πειραιά), Κώστα Δαμαλά (Απόλλωνα Αθήνας), Άγγελο Βασιλειάδη (Άρη Θεσσαλονίκης), Κλεάνθη Βικελίδη (Άρη Θεσσαλονίκης), Βασίλη Κλάψη (Αστέρα Αθήνας-Γκύζη) και Νίκο Σίμο (του ΠΑΟ).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





ΣΕΛΙΔΑ 23

ΚΑΡΕ 1 : Τον Απρίλιο του 1948 είχε έρθει πια η ώρα για το πρώτο διεθνή φιλικό αγώνα της νέας Εθνικής Ελλάδας, η οποία στις 23 του μήνα υποδέχθηκε την Εθνική Τουρκίας, στο γήπεδο του ΠΑΟ ενώπιον 15.000 θεατών που «διψούσαν» για μπάλα εκείνους τους πικρούς καιρούς. Η αντίπαλοί μας ήταν ιδιαίτερα δυνατοί, ενώ στις τάξεις τους (με το ΝΟ 10) αγωνιζόταν και ο ομογενής Λευτέρ Κιουτσούκ Αντωνιάδης, ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους ποδοσφαιριστές (γεννήθηκε το 1925 στην Πρίγκηπο και αγωνίσθηκε μέχρι τα 42 του χρόνια στη Φενερμπαχτσέ, τη γαλλική Νις, την ιταλική Φιορεντίνα και την ΑΕΚ), ελάχιστα γνωστός σαν προπονητής, αλλά ικανότατος σαν αρθρογράφος-αθλητικός σχολιαστής.



ΚΑΡΕ 2 : Την εστία των Τούρκων υπεράσπιζε ο Αρμίν Τζιχάτ, ένας γκολκίπερ με τεράστια σωματικά και αγωνιστικά προσόντα και έντονη αρχηγική παρουσία, ενώ στην επίθεση αγωνιζόταν (με το ΝΟ 7) ο Ισμαέλ Φικρέτ από τους πιο γρήγορους και ικανούς παίκτες. Αυτός ήταν που άνοιξε το σκορ μόλις στο 7ο λεπτό, με μακρινό, ξαφνικό σουτ από δεξιά, η τροχιά του οποίου αιφνιδίασε το Δελαβίνια.



ΚΑΡΕ 3 : Αυτός επίσης, πέρασε μια άσιστ πάσα-βγάζοντας μόνο του το Λευτέρη Αντωνιάδη-στο 30ο λεπτό και ο τελευταίος σκόραρε για το 0-2.



ΚΑΡΕ 4 : από έξοχη σέντρα από τα αριστερά του ΝΟ 9 Ξενοφώντα Ξένου Μαρκόπουλου



ΚΑΡΕ 5 ο ΝΟ 10 της Ελλάδας Κλεάνθης Βικελίδης μείωσε με σουτ σε 1-2, Στο 70’



Σημείωση : Στο 75’ ο ΝΟ 11 Γκιουλεσίν Σουκρού με ατομική προσπάθεια 40 μέτρων και ντρίπλα επί του Γιώργου Γούλιου (ΝΟ 4) πέτυχε με πλασέ το τελικό 1-3.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------







ΣΕΛΙΔΑ 24

ΚΑΡΕ 1 : Το Μάιο του 1949, η Ελλάδα έλαβε μέρος στο 1ο Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου, ένα σημαντικό θεσμό που θα βοηθήσει την Εθνική να κερδίσει κι άλλες διεθνείς εμπειρίες. Για το εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης (η οποία διεξήχθη καθ’ ολοκληρία στην Αθήνα), την Κυριακή 15 Μαΐου υποδεχθήκαμε και πάλι τους τούρκους (στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μπροστά σε περίπου 20.000 θεατές) από τους οποίους ηττηθήκαμε εκ νέου, με σκορ 1-2. Στο 32ο λεπτό ο ΝΟ 9 Γκουντούζ με σουτ βολίδα έκανε το 0-1 νικώντας τον τερματοφύλακά μας Νίκο Πεντζαρόπουλο,



ΚΑΡΕ 2 : έπειτα από «καραμπόλα» μεταξύ του Γκουντούζ και του ΝΟ 5 Γιώργου Μουρατίδη (ΠΑΟΚ) ο οποίος έβγαλε τη μπάλα σε κόρνερ υπέρ των Τούρκων,



ΚΑΡΕ 3 : στο 41’ ο ΝΟ 8 Μπουλέντ Εσέλ πέτυχε με κεφαλιά το 0-2 από το κόρνερ που εκτέλεσε ο ΝΟ 11 Γκιουλεσίν Σουκρού,



ΚΑΡΕ 4 : Στο 49’ ο ΝΟ 4 Διονύσης Μινάρδος έκανε ένα γέμισμα προς τον αρχηγό Μαρόπουλο (Νο10) που επιχείρησε γυριστή κεφαλιά πάσα στον κενό χώρο.



ΚΑΡΕ 5 : Εκεί, ξεπετάχθηκε ο ΝΟ 9 Ξένος, που πραγματοποίησε μικρό μπάσιμο στην περιοχή και



ΚΑΡΕ 6 : με ξερό κοντινό σουτ από τα 8 μέτρα, μείωσε το σκορ.



Ευκαιρίες για να σκοράρουν είχαν ο Μαρόπουλος, ο ΝΟ 12 Αλέκος Χατζησταυρίδης του ΟΣΦΠ που είχε αντικαταστήσει από το 36ο λεπτό το ΝΟ 9 Γιάννη Πετσανά (ΠΑΟ), ο Ξένος και ο ΝΟ 2 Ηλίας Σταφυλίδης (ΠΑΟ) με δυο εκτελέσεις φάουλ που πέρασαν ξυστά από τα δοκάρια του Αρμίν Τζιχάτ.







ΣΕΛΙΔΑ 25

ΚΑΡΕ 1,2 &3 : Στα αξιοσημείωτα του αγώνα ήταν και ένα επεισόδιο στο οποίο πρωταγωνίστησε ο αξέχαστος «Μιζούρι» του ελληνικού ποδοσφαίρου Ανδρέας Μουράτης (ΝΟ 3). Ο Μουράτης, παρασυρμένος από το σκληρό παιχνίδι, κάποια στιγμή παρεκτράπηκε και χαστούκισε ελαφρά τον αντίπαλό του Εσέλ (ΝΟ 8) μπροστά στον Αιγύπτιο διαιτητή Μοχάμεντ Ελ Σαϊντ, που έκανε μάλλον «τα στραβά μάτια» περισσότερο, παρά δεν είδε το συμβάν (δείξε τη φάση σε τρία καρέ).



ΚΑΡΕ 4 : Το ίδιο βράδυ ωστόσο, σε έκτακτη συνεδρίασή της η ΕΠΟ τιμώρησε τον ποδοσφαιριστή (ο οποίος δούλευε μεροκάματο, ήταν τελείως αμόρφωτος αλλά τον διέκρινε ένα απίστευτο πάθος και μεγάλη μαχητικότητα στο παιχνίδι του) με αποκλεισμό από τους υπόλοιπους αγώνες του τουρνουά. Πάντως, η τουρκική πλευρά αντιτάχθηκε στην τιμωρία αυτή, επιθυμώντας να μη «δυναμιτίσει» το κλίμα.

Τους υπόλοιπους αγώνες της διοργάνωσης (όπου πήραν μέρος η Β’ ομάδα της Ιταλίας και η Αίγυπτος) παρακολούθησε και ο εμπνευστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου και πρώτος πρόεδρος της FIFA, γάλλος Ζιλ Ριμέ.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΕΛΙΔΑ 26

ΚΑΡΕ 1 : Το 1950 οι αγώνες θα επαναληφθούν στο Κάιρο με το κύπελλο να ονομάζεται «Ανατολικής Μεσογείου» και την Εθνική μας να ηττάται από τη γηπεδούχο Αίγυπτο στις 17 Φεβρουαρίου με 2-0, στο γήπεδο «Μοχάμεντ Άλι».



ΚΑΡΕ 2 : Από διαγώνια σέντρα του ΝΟ 11 Κατάμπ Στο 34ο λεπτό αδράνησαν ο ΝΟ 2 Σταφυλίδης και ο ΝΟ 5 Μουρατίδης, με συνέπεια



ΚΑΡΕ 3 : ο ΝΟ 10 Τούτου να ανοίξει το σκορ με σουτ από κοντά.



ΚΑΡΕ 4 : Στο 89ο λεπτό ο Νο 11 της Εθνικής μας Χαράλαμπος Φυλακτός (του ΠΑΟ) απέτυχε να ισοφαρίσει και οι αιγύπτιοι αντεπιτέθηκαν. Ο Νο 8 Ελ Ντιζουί έκανε μια τελική κάθετη μπαλιά προς τον ΝΟ 10 Τούτου και



ΚΑΡΕ 5 : εκείνος από το ύψος της περιοχής με σουτ βολέ νίκησε το Μιχάλη Δελαβίνια για δεύτερη φορά.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΕΛΙΔΑ 27

ΚΑΡΕ 1 : Το 1950 έκλεισε με ένα σπουδαίο φιλικό αγώνα στο γήπεδο του ΠΑΟ: Στις 13 Δεκεμβρίου η Ελλάδα υποδέχτηκε τη Β’ ομάδα της Γαλλίας και ηττήθηκε με το τιμητικό 0-1, αφού οι Έλληνες πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση. Το γκολ πέτυχε στο 24ο λεπτό ο ΝΟ 7 (και αρχηγός) Ροζέ Κουρτουά, από τους ταχύτερους ποδοσφαιριστές του γαλλικού ποδοσφαίρου.



ΚΑΡΕ 1 : Ο σκόρερ απέφυγε διαδοχικά το Μουράτη και τον ΝΟ 2 Αντώνη Παραγιό (της ΑΕΚ),





ΚΑΡΕ 2 : για να προχωρήσει και με βολέ να νικήσει τον αρχηγό μας Νίκο Πεντζαρόπουλο.



Σημείωση : Σε εκείνο το ματς έπαιξαν και οι Κώστας Λινοξυλάκης (Αστέρα Αθηνών), Μιχαήλ Παπαθεοδώρου (ΑΕΚ), Γιάννης Ιωάννου (Εθνικού), Κώστας Πούλης, Ηλίας Παπαγεωργίου και Παύλος Εμμανουηλίδης (ΑΕΚ), Λάμπης Σεραφείδης (Απόλλωνα) και Θανάσης Μπέμπης (ΟΣΦΠ).



ΤΕΛΟΣ του 1ΟΥ τεύχους.





1 σχόλιο:

NIKOS - ΝΙΚΟΣ είπε...

Η ιστορία που προτείναμε στην ΕΠΟ για δημιουργία σε εικονογραφημένη περιπέτεια.
Φυσικά μας αγνόησαν εξ'ολοκλήρου.